Svenska Diabetesförbundets debattforum Hemsida
  FAQ FAQ  Sök i forumet   Händelser   Registrera Registrera  Logga in Logga in

Privatläkare

 Svara Svara
Författare
diatia Se Drop Down
Medlem
Medlem
Avatar

Blev medlem: 2009-Januari-26
Status: Frånkopplad
Poäng: 7
Inläggsalternativ Inläggsalternativ   Tack (0) Tack(0)   Citera diatia Citera  SvaraSvar Länk till detta Inlägg Ämne: Privatläkare
    Skickat: 2009-Mars-26 Kl 14:17

Vad är egentligen skillnaden mellan privatläkare och att besöka sin ordinarie mottagning?

Jag fick höra om en mottagning som tar 200 kr för vuxna och 120 kr för barn.
För mitt ordinarie läkarbesök nu betalar jag 300 kr.

Hm...
Tillbaka till toppen
Lisa1 Se Drop Down
Medlem
Medlem


Blev medlem: 2006-Juni-28
Status: Frånkopplad
Poäng: 309
Inläggsalternativ Inläggsalternativ   Tack (0) Tack(0)   Citera Lisa1 Citera  SvaraSvar Länk till detta Inlägg Skickat: 2009-Mars-26 Kl 19:44
Frågan är vad du får för pengarna. Det finns privatläkare som är subventionerade/finansierade av landstinget och där kostar det ofta ungefär som i landstinget, då får man stämpa i sitt högkostnadsskydd och även recept/läkemedel hanteras som vanligt. Sen kan jag tänka mig att vissa privatmottagningar tar extra betalt för tex prover. Barnsjukvård ska ju vara gratis så den mottagning du beskriver låter barnen(s föräldrar) subventionera andra vuxnas vård?
Född -67, diabetes sen -76
Tillbaka till toppen
Sockerpinglan Se Drop Down
Medlem
Medlem
Avatar

Blev medlem: 2007-November-10
Status: Frånkopplad
Poäng: 918
Inläggsalternativ Inläggsalternativ   Tack (0) Tack(0)   Citera Sockerpinglan Citera  SvaraSvar Länk till detta Inlägg Skickat: 2009-Mars-26 Kl 20:56
Citat: diatia diatia skrev:

Vad är egentligen skillnaden mellan privatläkare och att besöka sin ordinarie mottagning?
 
Vad är "din ordinarie mottagning"? Går du hos specialistläkare eller hos husläkare. Det är oftast olika taxor hos dessa, dvs husläkaren är billigare.
 
Det kan vara enklare att få tid hos en privat läkare än hos "ordinarie mottagningar".
 
Kostnaden för besök hos läkare, varierar till att börja med från landsting till landsting, så det är inte likadant i hela landet. Och det beror ju på att olika landsting tar in olika skatter och därmed subventionerar vård olika.
 
Men för att svara enklast på din fråga om skillnaden mellan privat och offentligt; ofta är det skattesubventionen som är skillnaden, samt ibland vilka resurser de har bakom sig i fråga om lab och remisser till andra mottagningar.
 
Arbetsgivare brukar ibland nyttja privata läkare, för att slippa vårdköer och ge service till sina anställda, men även om du själv då betalar för ett besök och det registreras på ditt högkostnadsskydd, så går det ofta en räkning samtidigt till arbetsgivaren.
 
På något sätt måste all verksamhet finansieras.
Livet är ju inte bara svart eller vitt...
Tillbaka till toppen
Sossa Se Drop Down
Medlem
Medlem
Avatar

Blev medlem: 2006-Februari-27
Status: Frånkopplad
Poäng: 701
Inläggsalternativ Inläggsalternativ   Tack (0) Tack(0)   Citera Sossa Citera  SvaraSvar Länk till detta Inlägg Skickat: 2009-Mars-26 Kl 22:28
Citat: diatia diatia skrev:


Vad är egentligen skillnaden mellan privatläkare och att besöka sin ordinarie mottagning?

Det enda jag vet med skillnader är att jag jämförde mellan Östra sjukhuset och en privat vårdgivare(rätt stort privat sjukhus). Jag ringde för att kolla skillnaden, den privata kunde ingenting om insulinpumpar men jag skulle självklart få mina hjälpmedel utskrivna. Men det kändes inte alls bra om de inte kunde nånting om pumpar. Så det är verkligen en stor skillnad vad man får för vård.
Typ 1:a med Omni pod och freestyle libre.

Insulinbella
Tillbaka till toppen
Sockerbiten Se Drop Down
Medlem
Medlem
Avatar

Blev medlem: 2008-September-23
Status: Frånkopplad
Poäng: 735
Inläggsalternativ Inläggsalternativ   Tack (0) Tack(0)   Citera Sockerbiten Citera  SvaraSvar Länk till detta Inlägg Skickat: 2009-Mars-26 Kl 23:13

Jag har förstått att vi har en mycket bra sjukvård i min kommun. Det finns olika läkarmottagningar, om de är privata eller inte, vet inte jag. Men om man utgår från husläkarmottagningen, så kan man inte få en bättre vård. Där får man remiss till de specialläkare man behöver, t ex ögonbottenfotograferingen, där går jag hos en privatläkare specialiserad på ögonsjukdomar. Sonen har skickas till Sophiahemmet (privatsjukhus) för magnetröntgen, vilket är mycket dyrt. Jag har också blivit skickad till privat öronläkare för mina eksem. Alltid samma kostnad 140 kronor, men man behöver remissen för att få den kostnaden. Annars blir det ett annat pris.

Sossa! glöm inte att rapportera om dropparna.
Sockerbiten
Tillbaka till toppen
Selma Se Drop Down
Medlem
Medlem
Avatar

Blev medlem: 2006-Oktober-04
Status: Frånkopplad
Poäng: 162
Inläggsalternativ Inläggsalternativ   Tack (0) Tack(0)   Citera Selma Citera  SvaraSvar Länk till detta Inlägg Skickat: 2009-Mars-27 Kl 01:36
Citat: diatia diatia skrev:


Vad är egentligen skillnaden mellan privatläkare och att besöka sin ordinarie mottagning?

Jag fick höra om en mottagning som tar 200 kr för vuxna och 120 kr för barn.
För mitt ordinarie läkarbesök nu betalar jag 300 kr.

Hm...
Egentligen så ska det inte vara någon skillnad alls. Då det gäller vården så beror det på om det är allmänläkare eller specialist du går till. När det gäller tid, pengar och även kvalité så beror det på i vilken kommun du bor i och vilket landsting den kommunen tillhör och om den privata läkarmottagningen är subventionerad av Staten/Landstinget eller ej.
 
Vissa Landsting har många privata läkarmottagningar som är subventionerade av staten, där man får räkna in sina läkarkostnader i högkostnadsskyddet och där läkaravgiften ligger på undefär samma vanliga kostnad (ca 140-250kr per besök).
Sen finns det ett gäng privata läkarmottagningar som INTE har den subventionen där läkarbesöket kan gå på allt mellan 200 och flera tusen kronor beroende på vad man söker för (psykologiska sjukdomar med kontakt med psykolog och liknande kan kosta väldigt mycket pengar).
 
Från början var även de subventionera privata läkarmottagningarna snabbare och man slapp vänta länge på en tid. Men bor man i vissa storregioner (som t.ex. Uppsala) så tar det numera lika lång tid hos de subventionerade privata läkarmottagningar som på vanliga VC eller sjukhus eftersom fler människor har sökt sig dit. Så i dessa regioner måste man söka sig till de privata läkarteamen som inte är subventionerad för att få snabb och adekvat hjälp.
 
Överlag tycker JAG att de helt privata läkarmottagningarna som INTE är finansierade av staten/Landstinget är de som har den mest patientorienterade hjälpen. Där får man verkligen hjälp snabbt och de "kastar inte ut en" efter några minuter med en halvfärdig analys av läget. Tyvärr får man ju också betala för detta och det är väl just därför de kan vara såpass bra, för merparten har inte råd att gå till dem och det blir inte lika stor/tung belastning vilket gör att dessa läkarmottagningarna kan ge sina patienter ett bättre bemötande.
 
När det gäller barnsjukvård så beror det också på vilket landsting du tillhör. I vissa landsting är barnsjukvård fortfarande gratis, men allt fler landsting tar nu även betalat för det. I Uppsala t.ex. får man betala ungefär halv kostnad för barn, vilket innebär 115 kr för besök hos en specialist och 80kr för besök hos husläkare/VC.
 
Då det gäller kvaliteten på vården hos de olika läkarna så beror ju det förståss på hur läkarmottagningen är organiserad, hur stor belastning de har samt en mängd andra faktorer.
 
JAG går på sjukhuset hos en diabetesspecialist. Mest för att det är nära avstånd och det kostar inte skjortan + att det är ett specialistteam som håller på med huvudsakligen diabetes. Det kostar mig 230kr per gång. De sköter enbart det där vanliga som remiss till ögenbottenfotografering, fotvård samt en årsgenomgång 1 gång per år med de tillhörande blodproven som HbA1c, några få vitamin/mineralprover, blodvärde, tyroida prov, blodfetter, vikt, blodtryck, midjemått och rökutfrågning.
Är det något UTÖVER detta så ska man INTE tala med sin diabetesläkare för de har inte tid, varesig att lyssna färdigt eller fixa remiss vidare till annan specialist eftersom jag går på ett litet sjukhus med många patienter (där specielistläkarna dessutom är i ständig jour på akuten titt som tätt). Då är det bättre att kontakta VC eller sin husläkare. För där får man ivarje fall tid att prata och man får en remiss till en annan specialist om man nu behöver det. Men även här är det svårt att få läkarna att lyssna. De skriver ofta klart remissen väldigt snabbt, men är det fler saker man behöver hjälp med så tar de bara en sak i taget och man kan få vänta i evigheter innan helheten av en männsiskas/patients besvär är klara och utredda.
 
Allra bäst är de privata läkarmottagningarna utan subventionering/finansiering av staten. Där har jag aldrig varit med om att jag fått vänta i över 2 år för en diagnos. Där gås ALLA problem igenom och har man många olika syntom så gås allt igenom för att finna helheten. Tyvärr är det ju oftast dyrare därför har inte JAG råd att gå till dessa, men det är där jag helst skulle vilja gå eftersom man blir tagen på ALLVAR där och blir inte hemskickad utan diagnos och får gå odiagnosticerad och utan hjälp i över 2 års tid (vissa får ju gå 5-10 år innan).
 
När det gäller sjulhus så verkar det inte vara någon större skillnad i om de är privata eller ej. Där kan det t.o.m. vara så att de landstingsägda är bättre eftersom de sköterskor och läkare som jobbar på de diabetesmottagningarna har lång erfarenhet att jobba med just diabetiker och därför har bättre kunskap om olika typer av hjälpmedel till patienten.
 
Sen det mest självklara - det ligger ju naturligtvis STÖRST tyngd i vilken läkare man har. Det spelar ingen roll om man går hos en allmänläkare, på ett sjukhus, hos en speicalist eller hos en privat läkare om läkaren är en lyssnande person som tar sig tid och som passar dig rent personlighetsmässigt. Har du en sån läkare så håll fast vid den! Thumbs%20Up
 
 


Redigerad av Selma - 2009-Mars-27 Kl 01:37
Typ-1 sedan 1975. Född 1970. 2 barn och make.
Tillbaka till toppen
Carla Se Drop Down
Medlem
Medlem
Avatar

Blev medlem: 2007-April-24
Status: Frånkopplad
Poäng: 440
Inläggsalternativ Inläggsalternativ   Tack (0) Tack(0)   Citera Carla Citera  SvaraSvar Länk till detta Inlägg Skickat: 2009-Mars-27 Kl 16:00
Selma skrev:
Allra bäst är de privata läkarmottagningarna utan subventionering/finansiering av staten. Där har jag aldrig varit med om att jag fått vänta i över 2 år för en diagnos. Där gås ALLA problem igenom och har man många olika syntom så gås allt igenom för att finna helheten. Tyvärr är det ju oftast dyrare därför har inte JAG råd att gå till dessa, men det är där jag helst skulle vilja gå eftersom man blir tagen på ALLVAR där och blir inte hemskickad utan diagnos och får gå odiagnosticerad och utan hjälp i över 2 års tid (vissa får ju gå 5-10 år innan).
 
Blev lite fundersam över ditt inlägg.
Hur vet du att dom privata mottagningarna utan statliga subventioner är dom bästa? 
Typ 1 sedan 1966, pump sedan 2002
Tillbaka till toppen
diatia Se Drop Down
Medlem
Medlem
Avatar

Blev medlem: 2009-Januari-26
Status: Frånkopplad
Poäng: 7
Inläggsalternativ Inläggsalternativ   Tack (0) Tack(0)   Citera diatia Citera  SvaraSvar Länk till detta Inlägg Skickat: 2009-Mars-27 Kl 16:47

Tack för svar, lite rörigt men förstod det mesta ändå. Verkar även som med allt annat...beror nästan alltid på mottagningen/personen huruvida de är, erfarenhet, hjälpmedel o s v.
Tillbaka till toppen
 Svara Svara
  Share Topic   

Forumhopp Forumrättigheter Se Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.04
Copyright ©2001-2015 Web Wiz Ltd.

Denna sida genererades på 0.031 sekunder.